Vad är ett varmblod?

De flesta hästmänniskor tar uppdelningen av hästar i varmblod och kallblod för given. För den oinvigde kan det dock låta lite märkligt – vad är det egentligen för ”blod” man pratar om?

Till att börja med kan klargöras att det inte handlar om blodtemperaturen. Hästen är ett däggdjur och alla däggdjur är varmblodiga, det vill säga de håller kroppen varmare än omgivningen med egenproducerad värme. Det handlar alltså inte om att det finns särskilt varmt blod i hästar av varmblodstyp, utan snarare om en skillnad i kroppstyp, vilket vi nämnt tidigare. Det är helt enkelt ett namn på en hästtyp

Kroppstyp och temperament

Ett varmblod har en mer ädel och finlemmad kroppstyp än kallblodet, och det har också som regel ett livligare temperament. Varmblodet är framavlat särskilt för ridning och körning och då har man fokuserat på att ta fram egenskaper viktiga för dessa användningsområden, som till exempel snabbhet, livlighet och en god benstomme för att kunna bära en ryttare.

Halvblod och fullblod

Varmblodet delas i sin tur upp i två huvudsakliga undergrupper, halvblod och fullblod. Halvbloden uppstod från början genom korsningar mellan kallblod och varmblod, och de är följaktligen lite grövre i kroppsbyggnaden och anses vara mer stabila och lugna. Fullbloden är de hästar som används för hästkapplöpningar och hästar av denna typ tenderar att vara mycket smäckra och temperamentsfulla. Dock är den svenska travaren inte något fullblod, utan faller i varmblodskategorin.

Är ett varmblod rätt häst för mig?

Att dela in olika hästraser i tre övergripande typer (kallblod, varmblod och ponny) är användbart främst för att få en idé om vilken typ av häst man pratar om. Om du vill satsa på att träna och tävla inom rid- eller körsport är det förmodligen en häst av varmblodstyp du behöver, men glöm inte att hästar är lika mycket individer som människor. Det finns lata fullblod och temperamentsfulla kallblod, och framför allt inom körsporten finns många grenar där kallblod presterar precis lika bra.