Hälsofördelar med ridning

De flesta som rider kan skriva under på att det gör under för hälsan – både den fysiska och mentala. Vilka är då de många hälsofördelarna med ridningen? Här går vi igenom dem.

De fysiska fördelarna

Det är inte bara ridningen som är krävande och bygger muskler, utan du kan också få en hel del motion bara av stallsysslorna. Att mocka, rykta, städa och sköta allehanda sysslor i och kring stallet involverar ofta tunga lyft, medan själva ridningen får upp både flås och muskelarbete. Det gör att ryttare bränner en hel del kalorier på en dag i stallet, samtidigt som de får mycket frisk luft. Eftersom de är utomhus så mycket får de oftast en rejäl dos D-vitamin, som hjälper till att förebygga benskörhet.

Ridningen hjälper också till att ge dig en bättre hållning. På hästen ska du sitta rak i ryggen, något som många av oss inte längre gör framför datorn eller i soffan. Men på hästryggen får du chans att bygga bålstabilitet.

De mentala fördelarna

Att ridning är bra för den mental hälsan är inte bara ett påstående, det är något som också stöds av många undersökningar. Det har till och med tagits fram olika former av hippoterapi, alltså hästrelaterad terapi, där umgänget med hästen utgör en del av terapiarbetet. Umgänget med djur minskar stress och hästar är inget undantag. Att syssla med hästar kräver också tålamod, ansvar och självförtroende. Det är bra egenskaper att ha även utanför stallet.

Även ryttare som från början är ängsliga kan växa i självförtroende med hjälp av rätt stöd och tillgång till lugna, välskolade hästar – att övervinna rädslor är nämligen ett bra sätt att öka självförtroendet.

Flera studier har dessutom visat att ridning ger ett mer lösningsorienterat och kreativt tankesätt. För att framgångsrikt hantera stora djur och de oväntade situationer som kan uppstå i den hanteringen krävs det att du tänker och agerar snabbt, och det är ytterligare en förmåga du tar med dig utanför stallet.