Häst race

I Sverige är häst race inte allt för vanligt än (i jämförelse med andra ridsporter) men precis som hästpolo så förekommer det. Detta går att likna med hund race (då främst greyhounds) som springer i all sin kraft efter en figur liknande en kanin.

I hästens fall så rids hästen av en jockey. Dessa ryttare är ofta väldigt små och lätta, detta för att inte medföra mer vikt än nödvändigt. Alla hästar ställs upp i en startbox och väntar sedan på signal för att sedan springa så fort som möjligt in i mål.

Detta är en väldigt populär sport när det kommer till vadslagning, liknande Unibet där olika bet pågår dygnet runt. Detta har även blivit lite av en social sammanställning. Där besökarna kan (om de vill) hyra lite mer exklusiva bås. Det serveras dryck och tilltugg och besökarna har både nära till banan samt tv för att kunna följa spänningen.

En av de mest kände racen är Kentucky Derby.

Detta är ett galopprace för tre-åriga engelska fullblod. Det hålls varje år, första lördagen i maj i Louisville Kentucky då det även hålls en festival med samma namn. Detta är har pågått sedan 1875 och håller igång än idag. Banan är 2000 meter, med andra ord två km och det handlar om minuter innan hästarna väl springer i mål. Kentucky är även så välkänt då prissumman är väldigt hög (i Sverige pratas det sällan om vinstpengar när det kommer till ridsport, istället vinner ryttaren en bil eller liknande). I snitt är prissumman knappa två miljoner på Kentucky var år.

Det finns även ett museum kopplat till detta race. Ett besök som många tar i samband när de ändå besöker festivalen och själva racet. Det har dock öppet året runt så vill man besöka det vid annat tillfället går det precis lika bra.

Precis som hos våra svenska varmblod ställer Kentucky höga krav och det är inte vem som helst som kan delta. Intagningen är utformad för att endast de bästa och mest kvalificerade hästarna ska få en chans. De finns de som spenderat många miljoner på att försöka avla fram det mest framgångsrika fullblodet men tyvärr fått inse att de misslyckats.

För de som lyckas så är det inte endast vinstsumman som står som belöning, utan också dörren som öppnas när det kommer till avel. Tidigare vinnare av Kentucky Derbyt har haft språngavgifter på 500 000 dollar! Med andra ord pratar vi ca 5 miljoner per försök. En bra period kan en hingst få betäcka ca 80 ston per säsong. Så vi kan ju inget annat än förstå varför dessa hästar anses vara mer eller mindre livs levande gudar (eller pengagruva). Vi kan även se avkommor till dessa vinnare stiga i pris, allt upp till 16 miljoner dollar.

Det finns tyvärr en baksida av denna sport (som med de flesta andra) och det är detta med dopning. Det har förekommit både att hästar fått smärtstillande eller prestationshöjande medel. Det har även diskuterats en del runt hästens hälsa och mående inom dessa lopp. Kanske främst då det fortfarande förekommer en hel del hästägande där det fokuseras på att skrämma hästen till att springa fort istället för att finna hästar som verkligen älskar sporten, och att få springa riktigt fort.

Självklart genomförs tester innan och under lopp, men tyvärr går detta nästan aldrig att få bort helt då det finns (som tidigare nämnt) en hel del pengar inblandat. Självklart hoppas man alltid på en ren sport, både gällande häst och ryttare, men också hos övriga inblandade.

Dock är det ju så att giganterna, de där hästarna som vinner gång på gång, är oftast inte de som är dopade utan springer för att de älskar det! Och klarar därför av att göra det gång på gång!

Har man möjlighet så tycker jag absolut man ska besöka Kentucky Derbyt! Det är en livsupplevelse man sällan glömmer och en adrenalin kick som många sällan känt!