Rätt utrustning till din häst

Detta med utrustning kan vara en djungel, beroende på vad för utrustning man söker finns olika riktlinjer.

Från start handlar det alltså om vad du tänker att använda ditt älskade varmblod till.

Tänker vi t.ex. att det handlar om körning får vi börja med diskussionen vilken sorts körning pratar vi om. Är det inom trav så det berör en sulky (lättare vagn med plats för en förare) eller pratar vi om t.ex. fyrspann (en större vagn med plats för en förare samt flera andra personer och som även kräver flera hästar).

Oavsett vagn så behövs det utrustning till din häst.

Desamma gäller vid ridning. Beroende på vad för sport du tänkt utöva kan det behövas olika sorters utrusning. Vi ska därför försöka få med de vanligaste utrustningarna här nedan:

  • Bett = Oavsett vad din häst ska utföra så används nästan alltid bett och tyglar (vid körning kallas det istället tömmar). Själva bettet ligger i hästens mun och genom tygeln har ryttaren kontakt med hästen. Här gäller det att från start förstå att detta är ett redskap som ska användas med sunt förnuft (precis som de gånger man använder spö eller piska). Tanken är INTE att ryttaren ska hänga i tygeln eller dra hästen åt det håll hen vill att hästen ska gå. Det ska vara små mjuka rörelser med händerna som talar om var hästen ska gå.

Behövs det mer kraft än detta är det dags att hoppa ur sadeln och återgå till markarbete för att få en bättre kontakt med hästen och öka förståelsen för vad det är vi vill när vi rör tygeln.

  • Martingal = Kan användas för att få hästen att gå i form. Detta är som extra remmar som hindrar hästen att kasta sitt huvud uppåt och då istället behåller sin form. Men precis som med all utrustning ska detta användas med sunt förnuft. En häst som mår bra, har rätt sadel och tillit till sin ryttare går i form utan extra hjälpmedel. Detta ska alltså inte användas för att tvinga hästen i form utan för att hjälpa till de gånger den behöver lite hjälp att komma ner.
  • Sele = Används de gånger din häst ska dra någonting bakom sig. Det kan vara allt från en pulka på vintern till större vagnar för att frakta bröllopsparet på den stora dagen.

Selen är den utrustning som hästen behöver för att överföra kraften. Det finns lite olika typer så som bok eller loksele, det finns bröst eller bringsele. Hästen drar sedan vagnen med linor medan själva vagnen styrs och hålls på plats med själva skaklarna.

  • Stigbyglar och sadel = Vid ridning är dessa två självklara. Men det som kanske inte alltid är lika självklart är kunskapen om dessa. Se till att din häst får rätt sadel för sin kropp, och var beredd på att du kan behöva ändra sadeln utifrån hästens förändringar. Tränas hästen bygger den starkare muskler och kan därför behöva en ny sadel efter bra några månader.

Oavsett utrustning så se alltid till att den verkligen passar just din häst. Att den finns där som hjälp inte som ett verktyg som ska tvinga din häst. Och märker du att hästen protesterar på din utrustning se till att undersöka vad som orsakar detta.

Att köpa utrustning är tyvärr en dyr utgift. Något man bör vara medveten om innan man skaffar häst.