Skydda hästen på sommaren

När sommaren kommer släpps de flesta hästar ut på bete, något som de älskar. Det finns dock ett gissel i idyllen. Medan vi människor kan dra oss tillbaka inomhus och till exempel förströ oss med https://se.unibet.tv/ eller en bra film, går hästarna oskyddade utomhus. Där är de exponerade för irriterande flugor, mygg och knott. Det finns dock ingen anledning att skippa sommarbetet. Istället kan man vidta åtgärder för att skydda sin bästa vän från krypen. Här kan du läsa mer om hur.

Bli kvitt irriterande flugor

Det finns en mängd arter av flugor som trivs i hästarnas närhet. Ibland lägger de till och med ägg i hästens ögon. Det kan leda till otrevliga inflammationer vilket gör att det är viktigt att skydda just ögonen. Det gör du enklast med en flughuva. Huvorna finns som ett fransigt pannband du fäster i grimman, men också som en hel huva med skyddande nät. Kom också ihåg att hästen har ett helt naturligt skydd mot flugor, nämligen sin man och svans. Klipp därför inte dessa under sommaren eftersom du då begränsar hästens förmåga att kunna vifta bort flugor.

Blodsugande knott

Knott är mycket små flygande insekter som suger blod. Trots att de är minimala i storlek kan de göra stor skada eftersom de ofta kommer i stora svärmar. Myggor är förvisso också jobbiga blodsugare, men de är faktiskt inte alls så aggressiva mot hästar som knotten. Speciellt små föl måste skyddas från knott eftersom de annars faktiskt kan orsaka cirkulationsfel hos hästen. Ibland händer det också att vuxna hästar drabbas. Under högsäsong kan det faktiskt vara idé att ta in hästarna när det är som värst. Det går också att skydda dem med ett tunt täcke eller att använda ett för häst godkänt insektsmedel.

Ibland kan man, trots ihärdiga försök, inte skydda sin häst helt och den får kliande insektsbett. De kan då smörjas med exempelvis hydrokortisonsalva som lindrar klådan. Om betten är stora ska du alltid kontakta veterinär.