Vad ditt varmblod behöver

Innan man köper ett varmblod kan det vara bra att sätta sig in i vad denna typ av hästar behöver för att må bra. Detta varierar naturligtvis mellan olika raser och individer, men vissa saker gäller ändå generellt för varmblodshästar.

Varmblod är ofta mer svårfödda, det vill säga att de behöver mer mat för att hålla vikten, än vad kallblodshästar är. En bra förberedelse innan man köper ett varmblod är därför att se över vilken typ av mat hästen behöver. Många kallblodshästar kan ofta klara sig bra på bara grovfoder (hö, hösilage eller ensilage), men varmblodshästar behöver ofta dessutom kraftfoder (havre, pellets, betfor eller annat).

Om man dessutom vill ställa upp i tävlingar med sitt varmblod, såsom hästlopp, hoppning, fälttävlan eller dressyr, så blir maten och att hästen får i sig tillräckligt med näring naturligtvis ännu viktigare.

Förutom kraftfoder och grovfoder behöver varmblodet också få mineraler, till exempel genom en slicksten i hagen.

Varmblodshästar är ofta lite känsligare för väder och vind än vad kallblodshästar är, och behöver till exempel ofta täcken på vintern. På vintern sätter alla hästar vinterpäls, vilket hjälper till att hålla hästen varm. Men om man rider och tränar hästen på vintern och hästen har all sin vinterpäls kvar, kommer hästen att bli mycket svettig. Därför är det många som väljer att klippa sin häst under vintern, så att den inte blir lika svettig under träning. Men då är det ännu viktigare att vara noggrann med att hästen har rätt täcke, både utomhus, men ibland även om den står inomhus.

Det kan verka som att varmblodshästar är komplicerade djur som kräver mycket mer jobb och är mycket känsligare än vad kallblodshästar är. Det är möjligt att det är så, men i gengäld har varmblodshästarna ofta ett mycket trevligt temperament, är ofta piggare och snabbare, och når ofta högre i tävlingssammanhang än vad kallblodshästarna gör.